Πολιτική του πολιτισμού - Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα (ebook / epub)

Email
Τιμή
Τιμή πώλησης11,99 €
Ζορμπά Μυρσίνη
Εκδότης: Πατάκη Εκδόσεις
Το βιβλίο αυτό αφορά τη σχέση πολιτισµού-κοινωνίας-πολιτικής, τα διλήµµατα, τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις τους. Το πρώτο µέρος ερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν στη γένεση της πολιτικής του πολιτισµού στη δυτική Ευρώπη µετά τον Β΄ Παγκόσµιο πόλεµο. Το δεύτερο µέρος αναφέρεται στον χαρακτήρα και τη δόµηση της πολιτισµικής πολιτικής ως δηµόσιας πολιτικής, που απαιτεί κυβερνητικό σχέδιο, στρατηγική και στόχους. Το τρίτο µέρος εξετάζει ιστορικά τη δηµόσια κουλτούρα και την πολιτιστική πολιτική της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’50 ως τις αρχές του 21ου αιώνα.

Αξιοποιώντας τις σύγχρονες συζητήσεις πολιτισµικής ανάλυσης, το βιβλίο αποπειράται να κλονίσει από το βάθρο τους παγιωµένες απόψεις για τον πολιτισµό που εµφανίζονται ως αυτονόητες, καθώς και τον µεγαλοϊδεατισµό για τον ελληνικό πολιτισµό. Υπογραµµίζει τις βαθιές αλλαγές στην πολιτική του πολιτισµού, που προκλήθηκαν από τις τραυµατικές εµπειρίες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Σκοπός του η συγκρότηση ενός προβληµατισµού που διαλέγεται µε τα διεθνή ρεύµατα σκέψης και η αναδιατύπωση της σχέσης πολιτισµού, σύγχρονης κοινωνίας και δηµοκρατίας.
Περιγραφή Το βιβλίο αυτό αφορά τη σχέση πολιτισµού-κοινωνίας-πολιτικής, τα διλήµµατα, τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις τους. Το πρώτο µέρος ερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν στη γένεση της πολιτικής του πολιτισµού στη δυτική Ευρώπη µετά τον Β΄ Παγκόσµιο πόλεµο. Το δεύτερο µέρος αναφέρεται στον χαρακτήρα και τη δόµηση της πολιτισµικής πολιτικής ως δηµόσιας πολιτικής, που απαιτεί κυβερνητικό σχέδιο, στρατηγική και στόχους. Το τρίτο µέρος εξετάζει ιστορικά τη δηµόσια κουλτούρα και την πολιτιστική πολιτική της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’50 ως τις αρχές του 21ου αιώνα. Αξιοποιώντας τις σύγχρονες συζητήσεις πολιτισµικής ανάλυσης, το βιβλίο αποπειράται να κλονίσει από το βάθρο τους παγιωµένες απόψεις για τον πολιτισµό που εµφανίζονται ως αυτονόητες, καθώς και τον µεγαλοϊδεατισµό για τον ελληνικό πολιτισµό. Υπογραµµίζει τις βαθιές αλλαγές στην πολιτική του πολιτισµού, που προκλήθηκαν από τις τραυµατικές εµπειρίες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Σκοπός του η συγκρότηση ενός προβληµατισµού που διαλέγεται µε τα διεθνή ρεύµατα σκέψης και η αναδιατύπωση της σχέσης πολιτισµού, σύγχρονης κοινωνίας και δηµοκρατίας.
ISBN 978-960-16-6025-7
Τύπος Αρχείου Adobe DRM protected
ePub
Είδος
Κοινωνιολογία
Έτος Έκδοσης 2014
Γλώσσα Πρωτοτύπου
Ελληνικά
Γλώσσα
Ελληνικά
Ηλικία
Ενηλίκων
Αριθμός Σελίδων 424